Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
Tiszta, kiváló vérvonalak!
Átadáskor ingyenes tartási tanácsadás!
  • Saját tenyésztés
  • Minőségi állatok
  • Garancia
 Mobil:
Sárai Csaba
+36205205780

Menü

Színváltozatok


A párduckaméleon Madagaszkár több különböző területén fordul elő. Más-más területeken élő populációk az évszázadok során különböző színűvé fejlődtek. A színváltozatok az adott terület (falu, tájegység, sziget stb.) nevét viselik. A különböző színezet első sorban a hímeknél szembetűnő. A nőstényeket az egyszerűbb barnás tónusok jellemzik némi rózsaszín és narancs árnyalattal.

Az alapszíneik közé tartozik a kék, a rózsaszín, a narancssárga, a zöld, a piros, a citromsárga és a barna. Az egyes színváltozatok a populációk elszigetelődésének eredményeképpen alakultak ki, de minden színváltozat képes majdnem a teljes színskála megjelenítésére.

A hímek főleg udvarláskor vagy rivális hímmel való találkozáskor öltik fel legélénkebb színezetüket, nyugalmi helyzetben az alapszínek fakóbb árnyalataiban láthatóak.

Ambanja

Ambanja település Madagaszkár észak-nyugati részén található, a környéken figyelték meg először ezt a színváltozatot. Az alapszíne zöldeskék, vagy türkizkék, amelyen vörös, bordó és sötétkék pöttyöket vagy harántcsíkokat figyelhetünk meg. A szemük citrom- vagy narancssárga.

Íme néhány Ambanja színváltozat:











Ambilobe


Madagaszkár északi részén, Ambanja településtől mintegy 110 km-re fekvő település ezen színváltozat névadója. Alapszínük piros, de előfordul még a zöld esetleg a türkiz is. Teste harántsávokkal díszített, melynek színei: zöld, bordó, sárga, kék.

Íme néhány Ambilobe Bluebar példány:


























Íme néhány Ambilobe Redbar példány:



























Sambava


Ennek a változatnak a jellemző élőhelye Madagaszkár keleti partján található Sambava település és környéke. Alapszíne a piros, melyet zöldes harántcsíkok tarkítanak. Az arcán izgalmi állapotban fekete mintázat is megjelenhet.

Íme néhány Sambava példány:
 











Ankaramy


Madagaszkár északnyugati részén lévő településről kapta a nevét. Ennek a változatnak az a különlegessége, hogy a hímek udvarlás közben rózsaszín színt vesznek fel. A testük közepén húzódó sárgásfehér sávban nagyobb méretű pikkelyek sorozata található.

Íme néhány Ankaramy példány:
 












Diego Suarez


Madagaszkár északi részén lévő változat. A piros és a sárga színek dominálnak nála. Alapszíne a piros, narancs- illetve citromsárga valamint zöld harántcsíkokkal.

Íme néhány Diego Suarez példány:
 













Nosy Mitsio


Madagaszkár északnyugati részén lévő kis szigetről kapta nevét ez a típus. A szeme piros, alapszíne pedig banánzöld vagy citromsárga. A harántsávjai sokkal kevésbé feltűnőek, mint a többi változatnál, szinte nem is látszanak.

Íme néhány Nosy Mitsio példány:
 











Nosy Be


Madagaszkár északnyugati részén, egy partmenti kis szigeten él ez a típus. Alapszíne a zöldeskék és a türkizkék. A harántsávok nagyon halványak, az állat egyszínűnek látszik. A stressz hatására láthatóvá válik a mintázata. Piros és sárga színek jellemzők még a fején, a szeme körül.

Íme néhány Nosy Be példány:

 

























Nosy be True Blue


A Nosy Be True Blue egy nagyon lenyűgöző kaméleon Madagaszkár északnyugati részéről. Színei többnyire kobalt-kék, égszín kék, türkizkék és oldalán egy halvány fehér csík látható. Színeinek élénksége függ attól, hogy mennyire érzik jól magukat.

Íme néhány Nosy Be True Blue példány:















Nosy Faly


Madagaszkár északnyugati partjáról származik, Nosy Be-től keletre. Igazán élénk színe miatt nagyon kedvelt faj közé tartozik, élénk kék és világos szürke csíkjai mellett, izgalmi állapotban piros pöttyök is megjelennek.

Íme néhány Nosy Faly példány:












Nosy Boraha

Madagaszkár keleti partján fekszik Nosy-Boraha szigetecskéje, amelyen ez a színváltozat él. Alapszíne a világos vagy szürkéskék, a harántsávjai zöldek vagy bordók. A nőstények ennél a változatnál színesebbek, a szürkés és a zöldes árnyalatok is helyet kapnak a rózsaszín és a narancs mellett.

Íme néhány Nosy Boraha példány:
















Tamatave

Tamatave település környezetében, Madagaszkár keleti partvidékén él ez a típus. Alapszíne a piros vagy ritkábban a zöld, kontúr nélküli fehér foltok adják a mintázatát.

Íme néhány Tamatave példány:



1070 Budapest, Erzsébet körút 10-12.    
Mobil: +36702721818, +36205205780