u

>> Eleségállatok a Blahánál <<

Terrárium kialakítása


A párduckaméleon nagy mérete miatt nagy terráriumot igényel. Az irányadó méretek a következőek: a terrárium hossza az állat testhosszának háromszorosa, magassága a négyszerese, szélessége kétszerese legyen, némi eltérés persze megengedett. Fiatal állatok esetén célszerű kisebb terráriumban nevelni őket, mivel egy hatalmas terráriumban nem biztos, hogy a kaméleon megtalálja a felkínált eleséget.

A terráriumot a lakás egy nyugodt, huzatmentes helyén kell elhelyezni úgy, hogy annak alja legalább egy méterre legyen a földtől. A párduckaméleonok bokrokon és fákon élik életüket, nem érzik jól magukat a talaj közelében. A terráriumnak jól kell szellőznie! A kaméleonok érzékenyek az állott levegőre. Manapság már lehet kapni, illetve készíttetni kifejezetten kaméleonoknak tervezett terráriumokat.

A párduckaméleon magányosan élő állat, csak a szaporodáskor keresik a hímek a nőstények társaságát, az év többi szakában agresszívak fajtársaikkal. Hogy állatainkat ne tegyük ki ekkora stressz hatásának egy terráriumban egy párduckaméleont tartsunk. Ha több terráriumunk van egymás mellett, ügyeljünk rá, hogy az állatok ne láthassák egymást.

A terráriumot az állat élőhelyének megfelelően kell berendezni. Használhatunk különböző ágakat, gallyakat illetve élő- és műnövényeket, műliánokat. Az élő növények nagyban segítik a megfelelően magas (kb 60%-os) páratartalom szinten tartását is. A növények cserepének földjét praktikus letakarni akkora kövekkel, amiket a kaméleon sehogyan nem tud elmozdítani, így az esetleg odatévedő takarmányállattal nem eszik földet a kaméleon. A lenyel kavics vagy földdarab akár bélelzáródást is okozhat, így ezt érdemes megelőzni.
A talajként használhatunk fenyőkérget, kókuszrostot, illetve tőzeget is. Sokan talaj nélkül tartják állataikat, ez is egy lehetőség.

Világítás


A természetes fényt semmi nem pótolhatja tökéletesen, azonban a D vitamin szintéziséhez – mely az egészséges csontozat kialakulsásban nagy szerepet játszik - szükség van mesterséges UVB világításra! Erre a legalkalmasabbak a különböző UVB fénycsövek és kompakt izzók. Ha lehetőségünk van rá nyáron a szabadban is napoztathatjuk kaméleonunkat, de árnyékos „menedékről” sose felejtsünk el gondoskodni! Az üveg és a különböző áttetsző műanyagok az UV sugárzás nagy részét kiszűrik, így az UVB fényforrást úgy kell elhelyezni, hogy ne ezt a jelenséget elkerüljük.
Bezár

Kaméleontartó kisokos letöltése INGYEN - 14 oldalas színes útmutató!

Letölthető PDF: