Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
Tiszta, kiváló vérvonalak!
Átadáskor ingyenes tartási tanácsadás!
  • Saját tenyésztés
  • Minőségi állatok
  • Garancia
 Mobil:
Kozma Béla Tibor
+36702721818

Menü

Terrárium kialakítása


Terrárium kialakítása

A párduckaméleon nagy mérete miatt nagy terráriumot igényel. Az irányadó méretek a következőek: a terrárium hossza az állat testhosszának háromszorosa, magassága a négyszerese, szélessége kétszerese legyen, némi eltérés persze megengedett. Fiatal állatok esetén célszerű kisebb terráriumban nevelni őket, mivel egy hatalmas terráriumban nem biztos, hogy a kaméleon megtalálja a felkínált eleséget.

A terráriumot a lakás egy nyugodt, huzatmentes helyén kell elhelyezni úgy, hogy annak alja legalább egy méterre legyen a földtől. A párduckaméleonok bokrokon és fákon élik életüket, nem érzik jól magukat a talaj közelében. A terráriumnak jól kell szellőznie! A kaméleonok érzékenyek az állott levegőre. Manapság már lehet kapni, illetve készíttetni kifejezetten kaméleonoknak tervezett terráriumokat.

A párduckaméleon magányosan élő állat, csak a szaporodáskor keresik a hímek a nőstények társaságát, az év többi szakában agresszívak fajtársaikkal. Hogy állatainkat ne tegyük ki ekkora stressz hatásának egy terráriumban egy párduckaméleont tartsunk. Ha több terráriumunk van egymás mellett, ügyeljünk rá, hogy az állatok ne láthassák egymást.

Nálunk beszerezheted a kaméleonod terráriumát. Standard méreteink vannak, illetve igény szerint kért méretre is készítünk.


Világítás

A természetes fényt semmi nem pótolhatja tökéletesen, azonban a D vitamin szintéziséhez – mely az egészséges csontozat kialakulásában nagy szerepet játszik - szükség van mesterséges UVB világításra! Erre a legalkalmasabbak a különböző UVB fénycsövek és kompakt izzók. Ha lehetőségünk van rá nyáron a szabadban is napoztathatjuk kaméleonunkat, de árnyékos „menedékről” sose felejtsünk el gondoskodni! Az üveg és a különböző áttetsző műanyagok az UV sugárzás nagy részét kiszűrik, így az UVB fényforrást úgy kell elhelyezni, hogy ne ezt a jelenséget elkerüljük.


Alom - fenyőfa mulcs

Mivel a kaméleon természetes élőhelyét alapvetően fák és cserjék ágai képezik, ezért azt jogosan gondolhatnánk, hogy talán nem fontos számára az alom, hiszen úgyis ritkán mászik le oda. Azonban a párduckaméleon nehezen viseli, ha nincs alom a terrárium alján, illetve koszos alomban sem érzi jól magát, és nem utolsó sorban a kami tulajdonosának is könnyebb kidobni a tőzeget, mint folyamatosan a terrárium üvegét tisztogatni.

Almozásra a legkedveltebb anyag a fenyőfa mulcs, amit 2-3 centiméter vastagságban kell a terrárium aljára szórni, tojásrakás idején pedig közel 20 centiméteres vastagságú alomréteget kell biztosítani a nőstények számára. De használhatunk még kókuszrostot is, vagy a fenyőkérget keverhetjük virágfölddel is.


Az eleségállat

A párduckaméleon ragadozó állat, ezért fontos számára az élő eleség. Szívesen fogyaszt mindenféle tücsköt, sáskát, de a nagy kedvencek közé tartozik a viaszmolylárva és a lisztkukac is. Ezeket az eleségül szolgáló állatokat könnyedén beszerezhetjük akármelyik kisállat-kereskedésben, de lehetőségünk van online vásárlásra is.


Vitaminok és Kalcium

Akárcsak az emberek esetén , így a kaméleon szervezetének is szüksége van a különböző vitaminokra és az ásványi anyagoknak. Ezért figyeljünk oda kis kedvencünk kalcium- és vitaminszintjére, illetve ezeknek a fontos elemeknek a folyamatos pótlására.

Kálciumot és vitaminokat por formában vásárolhatunk, és mindössze annyit kell tennünk, hogy beszórjuk vele a táplálékul szolgáló állatokat. Egy doboznyi mennyiség több hónapig is kitart, és alig haladja meg az ezer forintnyi összeget.


UVB égő

Akárcsak a kisgyerekek esetében, a kaméleon egészséges fejlődése szempontjából is nagyon fontos a D-vitamin. Egy kaméleont azonban jóval nehezebb naponta megsétáltatni, hogy elegendő napfény érje, mint például egy kisgyereket. Éppen ezért, erre a célra használhatunk egy UVB égőt, amelynek fénye segít, hogy a kis sisakos kaméleon szervezetébe megfelelő módon épülhessen be a D-vitamin.

Fontos, hogy az égő ne üvegen át, hanem közvetlenül érje az állatka bőrét, hiszen csak így érjük el a várt hatást. De azt se feledjük, hogy az UVB izzó nem pótolja teljes egészében a természetes napfényt, ezért ha időnk engedi, napoztassuk néha a kis kaméleont.


Melegítés

A párduckaméleon alapvetően melegebb éghajlathoz szokott, ezért legalább nappalra hasznos egy középteljesítményű (40-60 Watt) izzót helyezni a terráriumra, hogy nagyjából 30 °C körüli hőmérsékletet tudjunk biztosítani számára. Ha napközben figyeljük kedvencünk viselkedését, azt vesszük észre, hogy gyakran fog “sütkérezni” és melegedni a legfelső ágakon. Éjszaka fölösleges melegíteni, hiszen a párduckaméleon remekül bírja a nagyobb hőmérséklet ingadozásokat is. Ha szeretnénk biztosra menni, hogy a hőmérséklet mindig megfelelő, a terráriumba elhelyezhetünk akár egy hőmérőt is.


Növények

Ha azt szeretnénk, hogy a kaméleon-lak igazán otthonosabbá váljon, ahol a kis kedvenc tökéletesen komfortosan érzi magát, akkor vásároljunk számára egy szobanövényt, amit cserepestől beteszünk a terráriumba. Olyan növényt válasszunk, amelynek kisebb ágai vannak, amit mászókának is használhat a kaméleon, és nem utolsó sorban arra is figyeljünk, hogy a vásárlásra kiszemelt növény bírja a magasabb hőmérsékletű és párásabb terráriumi életkörülményeket. Tökéletes választás lehet egy Kislevelű szobafikusz (Ficus bejamina) vagy akár egy Sugárarália (Schefflera actinophylla) is.


Ágak

A kaméleon természetes élőhelyén életének nagy részét fák, illetve bokrok ágain tölti és nem a talajon. Ezért nagyon fontosak számára a terráriumba elhelyezett különböző vastagságú, függőleges és vízszintes helyzetbe egyaránt elhelyezett ágak. Arra azért figyeljünk az ágak mennyiségénél, hogy nem korlátozzuk a kis kamit a mozgásban, és nagyobb arányban legyenek vízszintes ágak, hiszen ezeken fog elnyújtózva pihenni és aludni is.


Maga a kaméleon - ez a leginkább nélkülözhetetlen

Kaméleontartás során vitathatatlanul a legszükségesebb kellék maga a kaméleon. Megbízható helyről, szerető gazditól válasszuk ki a számunkra leginkább szimpatikus állatkát. Ami fontos, hogy egészséges legyen, és első pillantásra bűvöljön el. A többi már csak rajtunk múlik


1147, Budapest Balázs utca 64.   
Mobil: +36702721818