Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
Tiszta, kiváló vérvonalak!
Átadáskor ingyenes tartási tanácsadás!
  • Saját tenyésztés
  • Minőségi állatok
  • Garancia
 Mobil:
Kozma Béla Tibor
+36702721818

Menü

A párduckaméleon tartása


A párduckaméleonok származási helye Madagaszkár északi, észak-nyugati, észak-keleti területe és a környező part menti szigetek, de Réunion és Mauritius szigetét is betelepítették. Mivel őshazájának környezeti és éghajlati adottságai eléggé eltérnek a magyarországi viszonyoktól, ezért néhány dologban érdemes körültekintőnek lenni tartásuk során.

Amit mindenképp tudni érdemes annak, aki kaméleontartásra szánja el magát, hogy az összes faj közül a párduckaméleon gondozása a legegyszerűbb. Ha minimális idő- és energia ráfordítással szeretnénk felnevelni egy kis kaméleont, akkor a párduc változat a legmegfelelőbb számunkra. Egy egészséges kaméleon napi negyedóra törődés és mindössze néhány alapszabály képezi a zálogát a saját és kis kedvencünk örömteli létének.

A kaméleon élőhelye a terrárium. A tartás során tulajdonképpen két különböző méretű terráriumra lesz szükségünk, hiszen a kezdetek kezdetén, amikor a kaméleon még nagyon pici, egy végleges méretű lakhely annyira nagy lenne számára, hogy nem lenne képes megtalálni benne az eleségül beszórt állatokat. Ha kisebb méretű lakhelyet választunk az elején, és úgy gondoljuk, hogy ez lesz a kaméleon végleges otthona, akkor néhány hónap után rá kell döbbennünk, hogy az bizony szűkösnek bizonyul, és a kis kaméleon nem fogja jól érezni magát benne.

A terrárium berendezései közé tartoznak a különböző vastagságú mászóágak. Ezeket különböző helyzetbe rögzítsük, legyenek vízszintes és függőleges helyzetűek is, hiszen a kaméleon nem csak mászkálni fog rajtuk, de a vízszintesen elhelyezkedő ágak szolgálnak majd pihenő és alvóhelyül számára. A berendezési tárgyak közé sorolhatjuk még a terráriumba helyezett szobanövényeket is, amelyek még kellemesebbé és otthonosabbá teszik a kaméleonunk lakhelyét.

Fontos kellék kaméleontartás során a terrárium fölött elhelyezett hagyományos égő és UVB égő is. Az előbbi melegítés tekintetében, míg az utóbbi a megfelelő D-vitamin hasznosítás miatt elengedhetetlen.

Nagy jelentőséggel bír a naponta két alkalommal történő párásítás is, hiszen ezek a kis állatok nyelvükkel nyalogatják a vízcseppeket a levelekről, illetve a terrárium faláról.

A párduckaméleon táplálására szolgáló eleségállatok, a különböző bogarak és lárvák beszerzése nagyon egyszerű, nem kell rájuk vadásznunk, hiszen szinte bármelyik kisállat-kereskedésben könnyedén beszerezhetjük, de akár otthonról online is megrendelhetjük őket. Tápláljuk a kaméleonunkat 80-90 %-ban banántücsökkel, emellett pedig kiegészítőként adhatunk neki vándorsáskát, viaszmoly lárvát. Esetleg próbálkozhatunk az erdei (csoki) csótánnyal és a röpképtelen léggyel is. Ez utóbbit addig, amig a kaméleon kicsi. Minden esetben fontos, hogy táplálékállatból a kaméleon méretéhez megfelelő méretet vegyünk. Ha túl nagy az eleségállat, akkor kaméleonunk nem fogja tudni megenni, ha túl kicsi, akkor meg túl sokat kell vennünk belőle.

Jó minőségű eleségállatot pl. az alábbi helyről lehet folyamatosan beszerezni: http://www.allatozoo.hu/

A kaméleontartás tehát nem valami ördöngös dolog. Még a kis szabadidővel rendelkezők számára is akad naponta néhány perc, és ez a kis állat bőven meghálálja a gondoskodást életvidámságával, élénkségével. Elűzi a monotonitást, megszínesíti a hétköznapokat, és felvidít még a borongós hangulatú napokon is. :)

 

1147, Budapest Balázs utca 64.   
Mobil: +36702721818